De overdrachtsbelasting gaat veranderen voor woningkopers tot 35 jaar

Door Avant

Vanaf 1 januari 2021 gaat de overdrachtsbelasting veranderen. Woningkopers tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Het kopen van een woning wordt voor de jonge huizenkoper zo een stuk aantrekkelijker. Beleggers gaan 8% betalen. Wat verandert er precies?

Wat is overdrachtsbelasting?

Bij de overdracht van een woning van de ene eigenaar naar de ander dient er een belasting te worden betaald. Deze belasting is de overdrachtsbelasting. Bij een nieuwbouwwoning is dit dus niet van toepassing.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 2021 betalen woningkopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt 2% van de aankoopprijs. Deze vrijstelling is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Deze belasting betaalt men normaal gesproken uit eigen zak en dit kan dus duizenden euro’s schelen. Voor kopers vanaf 35 jaar blijft het tarief gelden van 2%.

Wanneer de woning niet door de kopers zelf bewoond gaat worden, betaalt de koper (vaak een belegger) voortaan 8% overdrachtsbelasting. Met deze maatregelen wil de overheid starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Maximale koopsom van 400.000 euro

Vanaf 1 april is er al een verandering van de regeling. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting geldt alleen voor woningen met een koopsom van maximaal 400.000 euro. Er is gekozen voor een overgangsperiode zodat huizenkopers die al bezig zijn met een woning niet worden gedupeerd. Begin 2021 zal de woning passeren bij de notaris (dat is het moment dat geldt) en zij hebben al rekening gehouden met het belastingvoordeel.

Voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting

Om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting dient de koper te voldoen aan een aantal voorwaarden.

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  • De koper gaat zelf in de woning wonen en verklaart dit schriftelijk.
  • De woning is niet duurder dan 400.000 euro wanneer de overdracht na 31 maart 2021 is (tot die datum geldt deze woningwaarde grens niet).

Vrijstelling geldt bij overdracht woning vanaf 1 januari 2021

Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment van tekenen van de koopovereenkomst. De vrijstelling geldt wanneer de overdracht van een woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021. Aanvullend geldt de vrijstelling vanaf 1 april 2021 alleen voor woningen goedkoper dan 400.000 euro.

Wanneer 1 van de kopers 35 jaar of ouder is: geen vrijstelling over eigen deel

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De persoon die jonger is dan 35 jaar betaalt geen belasting over zijn/haar deel (als hij/zij voldoet aan de andere voorwaarden).

Woning hoeft niet eerste koopwoning te zijn voor vrijstelling

Voor de vrijstelling maakt het niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning te zijn voor de vrijstelling.

De koper heeft verklaring nodig voor vrijstelling

De koper heeft een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarin verklaart de koper dat hij/zij aan bepaalde voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Dat is de voorwaarde van zelfbewoning en de voorwaarde dat de vrijstelling niet eerder gebruikt is. De koper geeft de vrijstelling af aan de notaris.

8% overdrachtsbelasting vanaf 2021 als woning niet hoofdverblijf is

Kopers betalen vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting als ze niet zelf in de woning gaan wonen. Bijvoorbeeld als ze de woning:

  • verhuren;
  • als vakantiewoning gebruiken;
  • voor een kind kopen.

Wie gebruik wil maken van de vrijstelling, moet de nieuwe woning als hoofdverblijf gebruiken. Dat betekent dat de koper zich inschrijft bij de gemeente en er ook zijn leven opbouwt (zoals sportactiviteiten, school, gebedshuis, kinderopvang, vrienden, familie). Dit kan maar 1 woning zijn. Om die reden vallen tweede woningen en vakantiehuizen, ook als zij niet worden verhuurd, ook onder het 8% tarief. Wooncoöperaties betalen geen 8% overdrachtsbelasting maar 2% wanneer zij huizen van woningcorporaties overkopen.

Lees hier over de overdrachtsregels omtrent bedrijfspanden.

Wilt u meer weten over de verandering in de overdrachtsbelasting?
Neem contact op met één van onze hypotheekadviseurs
Raymond Imbens of Ton van Setten.
Raymond Imbens: Bel 06 55 18 81 58 of stuur een e-mail naar raymond@avantgroep.nl
Ton van Setten: Bel 06 83 56 66 80 of stuur een e-mail naar ton@triple-a-hypotheken.nl

Bron: Rijksoverheid.nl

Als Avant groep willen wij u als ondernemer ondersteunen. Onze adviseurs en specialisten staan voor u klaar en helpen u graag. Wij bieden een uitgebreid pakket aan financiële services. De specialisten die wij in huis hebben zijn: accountants, belastingadviseurs, HR & salaris adviseurs, auditors, pensioenadviseurs, assurantieadviseurs, MKB financieringsspecialisten, adviseurs verzuim en inkomen, ondernemersadviseurs en hypotheekadviseurs. Avant groep: meedenkend vermogen voor ondernemers.

Onderdeel van Avant groep zijn:


Deel dit artikel:

Facebooktwitterlinkedinmail